На Донеччині зареєстровано спалах сальмонельозу: як не стати черговою жертвою?

За офіційними даними місцевих закладів охорони здоров’я 09.01.2019 року на території Лиманського району зареєстровано спалах інфекційного захворювання на сальмонельоз 6 осіб у сімейному вогнищі сел. Дробишеве. Станом на 15.01.19 року зареєстрований ще один випадок захворювання на сальмонельоз мешканки міста Лиман. Що ж таке сальмонельоз і яка насправді ситуація у регіоні?

Сальмонельоз – це гостра кишкова інфекція, яка викликається різними бактеріями роду сальмонел (більше 2000 видів) та передається переважно через харчові продукти.

Епідеміологічною особливістю сальмонельозу є раптовість і масовість захворювання, проте частіше зустрічаються поодинокі випадки цієї інфекції.

Збудник сальмонельозу добре переносить заморожування, висушування, накопичується в м’ясних та молочних продуктах, стійкий до соління, копчення, маринадів. Так, у відкритих водоймах сальмонели зберігаються до п’яти місяців, у випорожненнях тварин та птахів – до трьох років, у молоці при температурі +6 -+8 ºС – до 20 діб, в ковбасних виробах, м’ясі, вершковому маслі – при температурі близько град. – до 4-х місяців. Однак, підступність сальмонел полягає ще і в тому, що вони не тільки зберігаються, а й інтенсивно розмножуються при температурі 20-37 град. у м’ясних та молочних продуктах, ковбасах, особливо кров’яних та ліверних, холодцях, паштетах, кремових кондитерських виробах, салатах та інших стравах. При цьому зовнішній вигляд продуктів практично не змінюється ні за запахом, ні за кольором, ні за консистенцією. Забруднення продуктів харчування може настати при контакті сирих та готових продуктів, неправильному зберіганні та транспортуванні, при використанні загального кухонного інвентарю для обробки сировини та готових продуктів.

Зараження людини найчастіше відбувається при вживанні страв із м’яса великої рогатої худоби та птиці, яєць, які не пройшли достатньої термічної обробки, або інфекція потрапила до них через пошкодження цілісності шкарлупи, брудні руки, кухонний інвентар, посуд тощо.

Основним джерелом є тварини та птахи, але джерелом також може бути людина. Найчастіше серед тварин хворіють велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця (качки), кури. Нерідко інфікуються яйця птиці. Слід зазначити, що у тварин і птиці захворювання переважно протікає без будь-яких проявів. Тварини можуть виділяти протягом багатьох місяців і навіть років сальмонели у зовнішнє середовище з фекаліями, сечею, слиною, молоком та становити загрозу для захворювання людей. Серед людей найбільшу небезпеку становлять хворі з легкими та стертими формами сальмонельозу. Повертаючись до сальмонельозу варто відмітити, що виходячи з епіданамнезу хворих та проведеного епідрозслідування наразі спалах захворювання пов’язаний із вживанням в їжу страв домашнього виготовлення (домашній майонез та яєчня оката) з яєць курячих, придбаних в торгівельній мережі та ринках. При приготуванні страв постраждалі не дотримувались правил обробки яєць курячих перед приготуванням.

Насправді у свіжих яйцях сальмонели взагалі немає. Проте так буває, що на яйця потрапляють частинки курячого посліду, в яких містяться небезпечні бактерії. При довготривалому зберіганні яєць в умовах високої температури можливе зараження через пошкоджену шкарлупу. Саме тому перед використанням яйця його слід попередньо помити в 2% розчині питної соди.

Період від потрапляння збудника в організм до перших проявів хвороби коливається від декількох годин до 3-х днів. Початок хвороби гострий. Спочатку з’являються загальна слабкість, почуття дискомфорту, головний біль, легкий озноб, біль у м’язах, потім приєднуються нудота, багаторазове блювання, пронос. При типових формах сальмонельозу кал має різкий неприємний запах, водянистий з домішками слизу. Найбільш небезпечне захворювання для малюків у віці до двох років, у яких часто спостерігається важкий перебіг та ускладнення.

 Пам’ятайте! У дорослих сальмонельоз часто має перебіг скритої інфекції, яка протікає з незначними симптомами, або без них, але збудник виділяється з організму із сечею та випорожненнями і небезпечний для оточуючих. Заразити дитину може власна мати, що дуже часто трапляється при недотриманні особистої гігієни, або гігієнічних вимог під час приготування їжі.

Для профілактики сальмонельозу необхідно виконувати наступні вимоги:

- не купуйте продукти на стихійних ринках;

- при купівлі продуктів, в т.ч. курячих яєць в торгівельній мережі ЗВЕРНІТЬ УВАГУ на обов’язкову наявність маркування виробника;

- страви з м’яса, птиці, яєць повинні пройти достатню термічну обробку;

- м’ясо та рибу слід готувати невеликими шматками, варити або тушкувати не менше 30 хвилин. Найбільш безпечними є страви виготовлені в духовці;

- страви з рубленого м’яса слід смажити не менше 5 хвилин з кожної сторони, а потім не менше 10 хвилин витримати у духовій шафі;

- курячі яйця слід варити не менше 10 хвилин, а яйця водо плаваючої птиці використовувати тільки для виробів з тіста;

- не годувати сирими курячими яйцями малих дітей;

- кашу чи пюре, до яких додавали молоко або розведений яєчний жовток, слід додатково прокип’ятити;

- суворо дотримувати технологію приготування м’ясних та кондитерських кремових виробів;

- при приготуванні страв для сирих та готових продуктів необхідно використовувати окремий кухонний інвентар (дошки, ножі, посуд);

- слідкуйте за тим, щоб у холодильнику сире м’ясо не зберігалось впритул до готових страв. Якщо крапля крові з сирого м’яса, яке інфіковане сальмонелами, потрапить до готової страви, біди не оминути;

- м’ясорубку після використання для сирого м’яса необхідно ретельно вимити і обдати кип’ятком;

- овочі та фрукти необхідно добре промити питною водою та обдати окропом;

- молоко, придбане на ринку, слід вживати лише у кип’яченому виді, а сир – у вигляді запіканок, сирників, вареників, тощо;

- перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету обов’язково мити руки з милом, а також навчати цьому дітей з раннього віку;

- при неорганізованому відпочинку не використовуйте для пиття і господарських цілей воду із невідомих джерел. Візьміть з собою запас питної води гарантованої якості;

- у випадку появи симптомів кишкового захворювання або простудного, яке супроводжується послабленням стільця, необхідно звернутись по медичну допомогу, а не займатись самолікуванням;

- зберігання приготованої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин

Дотримання цих нескладних правил дозволить зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких.

Краматорськ Донеччина сальмонельоз поради профілактика
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
Автор
(0 оценок)
Изложение
(0 оценок)
Актуальность
(0 оценок)
Я рекомендую
Пока никто не рекомендует

Комментарии

Комментарии предназначены для общения, обсуждения и выяснения интересующих вопросов

Общество
Воспользоваться услугой по переносу абонентских номеров украинцы смогут с 1 мая. Об этом говорится в ответе Национальной комиссии, осуществляющей государственное регулирование в сфере связи и информатизации, на запрос «Зеркала недели». В Нацкомиссии напомнили, что с 4 февраля по 30 апреля проходит опытная эксплуатация услуги перенесения абонентских номеров мобильными операторами. «Следующим шагом является внедрение переноса абонентских номеров на телекомму...
Общество
Благотворительный фонд «Каритас Краматорск» объявляет конкурс микрогрантов для громад, оказавшихся в зоне вооруженного конфликта, внутренне перемещенных лиц и громад, которые приняли переселенцев. Цель конкурса - поддержка громад, пострадавших от вооруженного конфликта на Востоке Украины, содействие адаптации внутренне перемещенных лиц в новых жизненных обстоятельствах, создание благоприятных условий для интеграции внутренне перемещенных лиц в местные гром...
Общество
За прошедшие сутки боевики 10 раз нарушили режим прекращения огня, 4 раза применив запрещенное Минскими договоренностями вооружение - минометы калибров 120 и 82 мм. С начала текущих суток оккупанты открывали огонь в районе Павлополя и Авдеевки, потерь среди украинских военных нет. Об этом говорится в сводке пресс-центра ООС по состоянию на 7:00 20 апреля. "Враг также обстреливал наших защитников из гранатометов различных систем, крупнокалиберных пулеметов...
Общество
Министерство экологии и природных ресурсов Украины призывает украинцев не носить пластиковые цветы и венки на кладбище. Об этом сообщает пресс-служба Минприроды в Facebook. "Призываем не покупать пластиковые цветы и венки. Такая практика приобретает масштабность во всех регионах Украины накануне Пасхи. Напоминаем, что в результате сжигания этих изделий из пластика происходит большой выброс канцерогенов в атмосферу. Кроме того, время разложения пластика и б...
Общество
24 случая заболеванию корью зарегистрировано в Краматорске по состоянию на 19 апреля. Такие данные озвучил отдел здравоохранения и Краматорского филиала Донецкого областного лабораторного центра МЗ Украины, лабораторные исследования продолжаются. Заболевание зарегистрировано у 6 детей, в т.ч. учащихся школ и ребенка 2017 рождения и 18 взрослых. Все больные не привиты против кори. Они госпитализированы, им оказывается необходимая медицинская помощь. Сегодня...
Общество
В Украине у военнослужащих официально появились три новых праздника. Согласно указам президента Украины от 19 апреля, в нашей стране теперь будут отмечать День резервиста, День сержанта ВСУ и День пехоты. «Учитывая важную роль резервистов в деле защиты Отечества, его независимости и территориальной целостности…, отмечая преданность, ответственность и профессионализм сержантов и старшин Вооруженных Сил Украины…, с целью чествования мужества и героизма воино...
Общество
Стартап-фестиваль «Sikorsky Challenge» для учащихся старших классов и студентов техникумов по программе «Основы инновационного предприятия» состоялся на базе ДГМА в Краматорске. На нем были заслушаны проекты выпускников стартап-школы, которые в течение двух месяцев занимались разработками идей, а также их совершенствованием. Для того чтобы идеи проектов были максимально совершенными, участникам «Sikorsky Challenge» за этот период была зачитана не одна лекц...
Общество
На улице Быкова в Краматорске один из водителей заметил, как другой водитель Dacia logan не соблюдает правил дорожного движения. Мужчина сразу позвонил в полицию и сообщил о нарушителе. Патрульные отреагировали на вызов и остановили машину. От водителя полицейские сразу почувствовали запах алкоголя, и поведение гражданина вызвало у стражей порядка подозрение. 28-летний водитель согласился пройти освидетельствование на состояние опьянения в медицинском учре...
Общество
На сайте президента Украины появилась петиция под номером 22/052078-эп о снижении пенсионного возраста. Инициатором данного предложения выступила Высочанская Татьяна Николаевна. Женщина просит, чтобы Президент Украины рассмотрел вопрос о снижении пенсионного возраста к тому, который был установлен ранее. А именно: для женщин – 55 лет; для мужчин – 60 лет. Также она подчеркнула в своей петиции, что Украине в этом вопросе нужно равняться на страны Европейско...