Краматорчан попереджають про загрозу ботулізму

Краматорчан попереджають про загрозу ботулізму, Вера Карпова

Краматорське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області повідомляє, що основною причиною захворювання людей на ботулізм кілька років поспіль є вживання в їжу в’яленої непатраної риби з прісноводних водойм (лящ).

Відрізнити небезпечні продукти від доброякісних неможливо, бо продукція не має зовнішніх ознак псування та не змінюється а ні за запахом, а ні смаком, а ні за кольором.

Виняток іноді стосується консервованих продуктів, коли можна візуально визначити здуття кришки.

Найчастіше джерелом ботулізму становлять непатрана в'ялена та копчена риба з прісноводних водойм, можливо захворіти на ботулізм через уживання продуктів домашнього виготовлення: консервованих продуктів герметичного закупорювання (консерви з риби, м’яса, овочів, грибів), м'ясних та ковбасних виробів.

Все це пов’язано із особливостями життєдіяльності збудника ботулізму, який формує токсин в безкисневих умовах, що створюються під час в’ялення та копчення непатраної прісноводної риби, приготування консервів.

Ботулізм як правило, починається раптово із симптомами важкого ураження нервової системи: насамперед відзначається розлад зору (двоїння та сітка перед очима, мерехтіння), іноді порушення дихання. При появі таких ознак необхідно відразу звернутися до лікувального закладу за медичною допомогою. Самолікування неприпустимо.

Ботулізм край небезпечна хвороба. Летальність серед хворих, від порушень життєвоважливих систем організму, становить до 30%.

З метою упередження виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму, необхідно дотримуватися нескладних правил:

1.Не придбати ні за яких умов продукти домашнього виготовлення: консерви, в'ялену та копчену рибу, ковбаси та м’ясопродукти.

2.Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.

3.Утримуватися від вживання в їжу непатраної в’яленої/копченої риби.

4.Ретельно мити та чистити сировину перед консервуванням.

5.Стерилізувати посуд, спеції та саму продукцію.

6.Додавати під час консервування продукти, що пригнічують життєдіяльність мікробу — оцет, лимонну кислоту, цукор, сіль, в пропорціях відповідно до рецептур.

7.В дорозі і на відпочинку використовувати в їжу продукти, які можна зберігати без холоду.

8.Дотримуватися термінів та умов зберігання продуктів.

9.Зберігати продукти, які швидко псуються, тільки в холодильнику.

10.Ретельно просмажувати або проварювати залишки продуктів на наступний день перед прийомом в їжу.

11.Використовувати різні дошки і кухонні ножі для оброблення сирих продуктів і продуктів, готових до вживання.

12.Захищати харчові продукти від забруднення комахами, сторонніми предметами, пилом.

Краматорськ ботулізм захворування новини
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
Оцените первым
(0 оценок)
Пока еще никто не оценил
Пока никто не рекомендует
Авторизируйтесь ,
чтобы оценить и порекомендовать

Комментарии