• Головна
  • Справжній французький коньяк: як, з чого і чому
Новини компаній
16:30, 24 травня 2022 р.

Справжній французький коньяк: як, з чого і чому

Новини компаній

Французький коньяк – завжди взірець тонкого смаку та аромату. Що робить його таким і як визначити якість напою? Ми пропонуємо розібратися у правильній класифікації цього напою, а також його важливих особливостях.

Справжній французький коньяк: як, з чого і чому, фото-1

Де вирощують виноград

Підрозділ на зони для коньячного винограду завжди визначався на основі вапняності ґрунту та місцевого клімату. Крім того, у Франції регламентований сорт винограду, дозволений для виробництва бренді, який може мати назву коньяку. Основним сортом вважається Уні Блан.

Інші сорти винограду, хоч і незначно, але також використовуються для виробництва коньяку, це Фоль Бланш та Коломбар. Кожна область має особливий клімат і грунт, які роблять свій внесок у характеристики винограду. Це дає можливість виробляти вина, а, отже, і спирти, з різними органолептичними властивостями та здібностями до витримки.

Дистиляція – важливий етап для отримання якісного коньяку

Район та сировина не єдині фактори, що характеризують коньяк. У виробництві напою важливе значення має спосіб дистиляції. Винокурні «Гранд Шампань» та «Petite Champagne» виробляють дуже ароматні спирти з квітковими та фруктовими тонами, які після довгої витримки виявляються дуже елегантними.

Відомі та популярні коньяки з характерним ароматом фіалки родом із району «Бордері». Якщо залишити їх на витримку, то через кілька років вони набувають насиченості та м'якості. Райони «Буа» виробляють найміцніші спирти.Завдяки їхній здатності швидко старіти, вони високо цінуються при виготовленні купажів (фундаментальний етап у виробництві коньяку).

Класифікація коньяків

Якість коньяку, окрім винограду, з якого він виготовлений, також визначається витримкою. Причому остання мови у Франції позначається не кількістю років, а заздалегідь встановленими абревіатурами.

Класифікація коньяків відбувається таким чином: вік наймолодшого коньяку, що використовується в збиранні, визначає номінал витримки. При цьому, на відміну від вина, вік коньяку розраховується за часом, проведеним у бочці. Час, проведений у пляшці, не впливає на витримку спирту.

Справжній французький коньяк: як, з чого і чому, фото-2

Визначення, що використовуються для позначення віку коньяку:

  • Якщо наймолодшому бренді, який використовується для купажування, не більше чотирьох з половиною років, коньяк визначається як VS (Very Superior) або Trois Etoiles (три зірки).
  • Якщо наймолодший бренд від чотирьох з половиною до шести з половиною років, коньяк визначається як VSOP (Very Superior Old Pale), VO (Very Old) або Réserve.
  • Якщо наймолодшому бренді більше шести з половиною років, коньяк визначається як Vieille Reserve (Старий Резерв), Grande Réserve (Гран Ризерва), Royal (Королівський), Vieux (Старий), XO (Extra Old), Napoléon (Наполеон).
  • Терміни Hors d'Age і Paradis можуть використовуватися, коли наймолодший бренді старше шести з половиною років, однак вони часто використовуються для коньяків старше 50 років.

У тому випадку, якщо не менше 50 % спиртів, призначених для купажування, походять із областей Гранд Шампань та Пті Шампань, отриманий коньяк може мати звання "Файн Шампань".Цікаво, що навіть французькі коньяки витримки XO (Extra Old) найвищої якості можна купити в онлайн магазині Vintage зі знижкою до 20% під час проведення акцій. А ті, хто зареєстрований на сайті, зможуть ще заощадити завдяки накопичувальній знижці та отримати вибраний коньяк прямо у себе вдома із безкоштовною доставкою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...